30/10/2021
YVES DAELMANS

Nederland Europees kampioen na 17-21 winst in de Antwerpse Lotto Arena

aanval: Julie Caluwé (6) - Amber Engels - Jari Hardies - Lennert Impens (2)

verdediging: Lauren Denis (1) - Saar Seys (1) - Brent Struyf (4) - Jordan de Vogelaere (2)

wissels: Shiara Driesen (1) - Arne Beeck

eerste kwart 5-6

tweede kwart 2-7

derde kwart 5-4

vierde kwart 5-4

De EK finale in de Antwerpse Lotto Arena kende een zinderende aanvangsfase met de Belgen direct aan de leiding via een omgezette strafworp door Lennert Impens. De Diamonds liepen zelfs 3-1 uit via treffers van Lauren Denis en Saar Seys. Aan Nederlandse kant kwam het gevaar van voornamelijk Fleur Hoek en Daan Preuninger. Halfweg het eerste kwart stond het dan ook 3-3. Nederland dan voor het eerst naar de leiding, maar een bom van Brent Struyf maakte die voorsprong weer ongedaan. Het meest spraakmakende moment kwam er echter toen Olav Van Wijngaarden met een tweede gele kaart naar de kant moest. Julie Caluwé (weer goed voor 6 treffers) maakte gebruik van het momentum om gelijk te maken. Via Leeuwenhoek Oranje met een kleine bonus naar de korte break na het eerste kwart.

In het tweede kwart kenden de Belgen teveel balverliezen en konden ze te weinig herhalen waardoor Nederland stilletjes kon uitlopen met ondermeer 2 treffers van Harjan Visscher die Van Wijngaarden was komen vervangen. Een strafworp in de slotseconde bracht Nederland op een gevlijde 7-13 voorsprong want de Belgen zaten voorts goed in de wedstrijd.

Dat tweede kwart zou de Belgen zuur opbreken want de 2 volgende kwarten werden nipt gewonnen, maar onvoldoende om de kloof met Nederland te dichten.

Julie Caluwé en Brent Struyf schoten met scherp in een geweldige tweede helft, maar het mocht niet baten. Want bij Nederland speelde de afscheidnemende Celeste Split een belangrijke rol door met 2 doelpunten de Nederlanders op een 14-20 voorsprong te zetten. De Belgen bleven vechten voor wat ze waard waren en zetten nog een knap slotoffensief neer. Met een 17-21 eindstand en voornamelijk het geleverde spel, was dit de beste finale tussen de lage landen sinds jaren.