01/10/2022
YVES DAELMANS

De U21 EK ‘finale’ Nederland - België eindigde op 18-17

Aanval: Britt Saey (1) - Lise Van Maldeghem (3) - Kian Amorgaste (3) - Liam Van Hoof (2)

Verdediging: Eline Denis (1) - Joke Van Maldeghem (2) - Jordy Antes (2) - Joppe Bellemans (2)

Wisselspelers: Nel Seys - Robbe Catthoor (1)

De Belgische U21 zijn na een straffe remonte in een zinderend laatste kwart er net niet in geslaagd om Nederland te kloppen.

Nederland kwam 1-0 voor maar een goede Belgische verdediging hield stand en via een schot uit het achtervlak van Liam Van Hoof naar 1-1. Plots lukte het bij Nederland wel en met 3 snelle doelpunten naar 4-1. Aanvoerder Kian Amorgaste zorgde met een verre knal voor de 4-2 bij het einde van het eerste kwart.

Nederland dan met een vrije bal naar 5-2 , vervolgens scoorde Joppe Bellemans voor de Belgen met een strafworp, maar de Nederlandse reactie volgde snel. Liam Van Hoof met een shot en Jordy Antes sterk onder de korf met de knappe 6-5.

Ondanks een sterke defensie,  maar met wel wat vermijdbare balverliezen in aanval en een gemiste stip, kwam Nederland weer 2 doelpunten voor.  Twee strafworpen met voor ieder land eentje (voor België scoorde Lise Van Maldeghem), zorgden voor de 8-6 ruststand.

Na een technisch oponthoud kon de 2de helft van start. Joke Van Maldeghem na 2 minuten met de eerste score, maar de noorderburen snel terug met de 2 verschil en ze liepen zelfs uit naar 11-7. Joppe Bellemans knalde net voor het einde van het derde kwart de 11-8 binnen.

En dan volgde een denderend laatste kwart met veel doelpunten.  De Belgische coaches voerden een dubbele vakwissel door en in die fase kon de ingevallen Robbe Catthoor een strafworp omzetten. Jordy Antes en Eline Denie maakten dat op 1,5 minuut de achterstand ongedaan werd gemaakt: 11-11

Nederland greep naar een  time-out en scoorde aansluitend de 12-11 maar Joke Van Maldeghem schoot de 12-12 binnen. Nederland terug voor, maar nu Kian Amorgaste met de gelijkmaker.  Dan Nederland via een strafworp op voorsprong maar Lise Van Maldeghem bracht nu de Belgen terug op gelijke hoogte.

Halfweg het laatste kwart bracht Britt Saey ons op voorsprong, maar Oranje met twee doelpunten op rij naar 16-15.

Lise Van Maldeghem bleef cool op het strafworppunt en terug gelijk. Opnieuw Nederland met de voorsprong maar daar was weerom Kian Amorgaste met de gelijkmaker. Spanning troef met nog een dikke minuut te spelen. Nederland lukte echter de beslissende treffer en haalden zo de Europese titel binnen.