17/10/2019
David Van den Bosch

Om zich beter te beschermen tegen gezondheidsproblemen, nemen heel wat mensen extra vitaminen en mineralen in. Zonder medische indicatie zijn deze voedingssupplementen echter overbodig.


Het lichaam heeft namelijk geen overvloed aan vitaminen nodig en een gezonde en gevarieerde voeding volstaat meestal om de behoefte te dekken. 

Voedingssupplementen kunnen nooit gezonde voedingsgewoonten vervangen. Wie te veel, te vet, te zout, te weinig vezels en weinig groenten en fruit eet, kan deze ongezonde gewoonten niet compenseren door het gebruik van extra vitaminen en mineralen. Deze verkleinen de kans op ziektes die worden veroorzaakt door een onevenwichtig voedingspatroon totaal niet. Bovendien bevat een gevarieerde voeding veel nuttige stoffen die niet in een supplement zitten. Een evenwichtige voeding en dito levenswijze zijn voor gezonde personen veel belangrijker dan het slikken van vitaminen en mineralen. 

Enkel bij een tijdelijk en aantoonbaar tekort (vastgesteld door een arts) kan het nemen van voedingssupplementen nut hebben om dit tekort weg te werken. Een klassiek voorbeeld hiervan is een ijzertekort. Ook in bepaalde specifieke situaties (vb. foliumzuur voor zwangere vrouwen) kan het nemen van voedingssupplementen aangeraden worden.

Dat mensen toch hun toevlucht nemen tot extra vitaminen en mineralen, heeft niet zelden te maken met misleidende reclame (aangeprezen door commerciële belangen verkoper maar werking niet wetenschappelijk bewezen). Dat velen onder hen er zich goed bij voelen, is vaak te verklaren door psychologische redenen, het zogenaamde placebo-effect.

Als (top)sporter moet je zeker opletten met de voedingssupplementen die je slikt, een dopingcontrole kan altijd, zelfs op lager niveau. Daarom is het belangrijk rekening te houden met onderstaande aanbevelingen.

  • Neem slechts een minimale hoeveelheid Gebruik hierbij als maatstaf de aanbevolen dosis, die je via de voeding zou moeten innemen.
  • Schaf niets aan via het internet of postorderbedrijven. Deze producten zijn dikwijls goedkoper maar meestal niet getest (zie verder) en bevatten dikwijls ook andere (schadelijke) stoffen dan die op het etiket.
  • Geloof nooit zomaar het etiket ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’.
  • Vermijd producten met een onduidelijke bijsluiter en/of met een overdreven of te precieze indicatie (bv. reumabestrijdende werking, ontstekingswerend). Slechts een aantal supplementen wordt namelijk erkend als geneesmiddel.
  • Breng steeds je arts en apotheker op de hoogte als je voedingssupplementen inneemt. Vitaminen en mineralen kunnen namelijk de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden.

Denk eraan dat bij een dopingcontrole je als sporter altijd zelf verantwoordelijk bent voor de stoffen die in je lichaam zitten (risicoaansprakelijkheid), ook al was je je er niet van bewust dat een bepaalde stof in een product zat. Geef bij een eventuele controle ook altijd door aan de arts welke supplementen je gebruikt, dit kan je veel problemen besparen.

Ben je toch gehecht aan je voedingssupplementen, dan kan je steeds gaan kijken op onderstaande websites. Deze geven de fabrikanten door die hun producten hebben laten testen op de samenstelling waardoor de kans op een positieve dopingcontrole door een voedingssupplement gevoelig daalt (van 25% naar 0,01%, 100% zekerheid heb je nooit). Nadeel is dat de kostprijs van deze testen doorgerekend worden aan de klant waardoor deze producten dikwijls een stukje duurder zijn.

Ook op deze website kan je meer informatie terugvinden over voedingssupplementen: