06/05/2021
Stefaan Segers

De wraak van de korfballer, stereotype(s) bevestigd.


Gisterenavond was het de laatste ronde voor de topsporters in de Container Cup. Ward Lemmelijn maakte indruk en won zo oververdiend deze 2de editie van de Container Cup met een eerste tijd onder de 8 minuten. Maar niet alleen Ward maakte indruk, ook onze korfbal(t)rots Jarni Amorgaste maakte indruk. Als één van de weinige amateursporters (ik zou niet graag een rechtse hoek krijgen van Delfine Persoon) hield hij zich meer dan staande tussen de profsporters. Voor velen binnen de korfbalwereld, mezelf incluis, was dit helemaal niet zo verrassend. Korfballers staan bekend als goede omni-sporters. Voetbal, basketbal, volleybal, wielrennen, golf,… ofwel tijdens het tussenseizoen ofwel na een actieve korfbalcarrière maar heel vaak slaan de korfballers de bal toch niet mis. Sommigen leveren zelfs een top rugby-speler (Gillian Benoy) af. Dat is niet helemaal hetzelfde maar toch een beetje korfbalgenen, nietwaar? 

Deze regelmaat sterkte ook Jarni zijn prestatie: 10de loopprestatie, 6de monkey bars, 7de golftijd, 5de roeitijd, als schutter in de buik van het peloton, 7de bench press en 11de fietser. Er was immers nergens een proef waarin we vanuit onze sport konden excelleren en dat maakt het ook knap! Vraag maar aan een Luka Van den Keybus of Thomas Pieters hoe blij ze waren met de monkey bars of de golfproef om er maar 2 te noemen. De Container leent zich natuurlijk niet tot werpnummers, Jean-Marc vond het ook maar niks. 

Terug naar de prestatie… Jarni kreeg op een koude decemberdag telefoon met de vraag of hij zich, last minute, niet kon vrijmaken om deel te nemen aan de Container Cup. Er had immers een andere (bevestigde) sporter afgezegd. Enkele dagen later stond Jarni al klaar in het Koning Boudewijnstadion. Geen tijd dus om eventueel nog enkele weken specifieke proeven voor te bereiden, zoals Antwerps burgemeester Bart De Wever of enkele andere deelnemers deden. 

Allemaal ook niet zo heel erg want vergeet niet… Korfballers zijn nu éénmaal goede omni-sporters en complete atleten. Een stereotype die Jarni met verve bevestigde, waarvoor dank. Ongetwijfeld stond Jarni zijn telefoon niet stil de dagen erna. En ook in vele Whatsapp-groepen, social talks, vergaderingen op de werkvloer,… kwam de korfballer ter sprake. Andere korfballers kwamen vol trots uit voor hun waardige ambassadeur en hun sport. “Ziede wel, Korfbal is topsport!”. Leuk om eens met bewijs die traditionele dooddoeners te kunnen ontkrachten. En ontlokte Pedro zelfs tot “basketbal is korfbal voor janetten” achteraf. Dat kunnen we wel smaken, zo van die oneliners in de omgekeerde richting, want het blijft een entertainment-programma! 

Proficiat aan Ward Lemmelijn, voor/in de eerste plaats. Maar vooral proficiat aan Jarni voor zijn 10de plaats, die regelmaat weet je nog. Laat die Ice-Tea smaken!

En nu we toch stereotypen aan het bevestigen zijn, haal die rieten manden maar vanonder het stof want je weet maar nooit of er een 8ste proef komt, buiten de Container, volgend jaar!

Stefaan Segers

 

Foto: Play4