27/06/2022
YVES DAELMANS

Afgelopen weekend ontmoetten de U19, U21 en senioren selecties van Nederland en België elkaar in Den Haag

De U21 openden het weekend op zaterdagavond en waren direct op de afspraak. Zo liepen ze 1-3 uit om het eerste kwart af te sluiten met een 4-4 stand. In het tweede deel waren beide teams niet scherp naar de korf en bleven de doelpunten uit. Slechts in de laatste minuut kon Nederland via een strafworp een kleine voorsprong op het bord zetten: 6-5 bij de rust.

Na de pauze direct felle aanvallen van de Belgen met twee mooie doorbraken die niet afgerond werden; enkele korte kansen en vrije ballen bleven onbenut en dat gebrek aan efficiëntie zou ons zuur opbreken want van buitenuit konden de noorderburen wel raak treffen en liepen 10-5 uit. Een tegentreffer uit Belgische handen zorgde voor een 10-6 stand bij het einde van het derde kwart. In het laatste kwart resulteerden enkele balverliezen voor nul-shots aanvallen en dus werd het moeilijk de achterstand te verkleinen. Verdedigend zat het wel prima. Nederland kon maar diep in de het laatste kwart nog scoren; het Belgische antwoord bleef daarin beperkt tot een omgezette strafworp. Prima partij met veel inzet van onze youngsters, met evenveel pogingen als hun tegenstrever maar een te laag afwerkingspercentage.

U21 Nederland-België: 13-7

Aanval: Liam Van Hoof (2) -Joppe Bellemans (1) - Elien Denie - Daphne Van Den Bossche

Verdediging: Wannes Struyf (2) -Jordy Antes - Lise Van Maldeghem (2) - Britt Saey (1)

Invallers: Robbe Catthoor - Noa Ledoux - Janne Persman

Zondagmiddag was het de beurt aan de U19. Enkele weken terug troffen beide teams zich nog in de WK-finale en was België een maat te klein. Ondanks de beperkte voorbereiding en examenperiode was er echter veel ‘goesting’ om wat te tonen. Een blitz-start met een zeer sterk damesviertal in de afwerkersrol zorgde voor een 2-6 voorsprong na het eerste kwart. Een tik die aankwam bij Nederland. Nederland drong aan in het tweede kwart, maar opnieuw met 3 doelpunten van de dames bleef de voorsprong behouden en kon er gerust worden met 7-9.

Na de pauze duwde Nederland door en kwam op gelijke hoogte, maar opnieuw zorgden de dames voor een 2-punten kloof en met scores om en om behielden we de voorsprong: 11-12 bij het einde van het 3de kwart.

Nederland eerst met de gelijkmaker, maar dan opnieuw een dubbele Belgische score die Nederland niet gedicht kreeg. Het werden spannende laatste minuten, maar de Belgische U19 behielden hun cool en boekten zo een knappe zege in het hol van de leeuw!

U19 Nederland-België: 13-15

Aanval: Janne Loos (1) - Joke Van Maldeghem (4) - Renzo De Prins (1) - Nico Verstappen

Verdediging: Nel Seys (3) - Lise Van Maldeghem (3) - Tiemen Bruyns (1) - Wannes Struyf (1)

Invallers: Ernst Davidts (1)

Daarna was het de beurt aan de Diamonds op TeamNL partij te geven. De interland was slechts 1 van de beperkte mogelijkheden van de Diamonds om tegen een ander team te oefenen en dus de moment voor het afreizen naar de VS om nog een en ander af te toetsen. Nederland scoorde al vanuit de eerste aanval en zo waren de Diamonds al van het begin op achtervolgen aangewezen. Via een doorbraak van Lennert Impens, een vrije bal van Stien Reyntjens en een shot van Julie, bleven we tot 4-3 goed bij, maar Nederland ging toch met 2 bonus punten naar de technisch time-out na het eerste kwart. In het tweede kwart traden er wat slordigheden op in het aanvalsspel van de Belgen en in 4x10 minuten telt iedere aanval. Een productieve Saar Seys en de ingevallen Brent Struyf zorgden voor de nodige vuurkracht langs Belgische kant, maar zagen toch TeamNL met 12-7 de rust in gaan.

De Diamonds kwamen fanatiek uit de kleedkamer en openden de score via aanvoerder Jari Hardies. Met 3 doelpunten van Saar Seys, 2 van Brent Struyf en een stip van Jari Hardies haalden de Diamonds de 3de set binnen met 6-7. Deze inspanning had echter veel krachten gekost en toen Nederland nog een volledig vak wisselde en zo vers bloed tussen de lijnen bracht, was het spreekwoordelijke vat af bij België. De scherpte was weg en de schoten waren niet meer kwaliteitsvol. Nederland zo naar een ruime zege: 24-15.

Senioren Nederland-België: 24-15

Aanval: Jordan de Vogelaere - Kian Amorgaste - Stien Reyntjens (1) - Shiara Driesen

Verdediging: Jari Hardies (2) - Lennert Impens (2) - Julie Caluwé (1) - Saar Seys (6)

Invallers: Brent Struyf (3) - Amber Engels - Lisa Pauwels - Lars Courtens - Cedric Schoumacker - Lauren Denis