Waar zijn coachlicenties verplicht?

Coachlicenties werder verplicht vanaf het competitiejaar 2016-2017. Coachlicenties zijn enkel verplicht in de zaalcompetitie en dit in alle Top A en Promo A ploegen bij de senioren en alle titelreeksen jeugd (U19, U16, U14 en U12).

Wie moet een coachlicentie hebben?

Alle coachen die vermeld staan op het wedstrijdformulier van Top A, Promo A ploegen senioren en alle titelreeksen jeugd (U19, U16, U14 en U12).

Hoe kan ik een coachlicentie verkrijgen?

De coachlicentie moet aangevraagd worden op de website van de KBKB. Als je minstens in het bezit bent van een initiator VTS of trainer 3 KNKV kom je automatisch is aanmerking voor een licentie. Na het invullen en het betalen van de aanvraag ben je dan ook automatisch in orde met je coachlicentie. Er is echter een tweede weg om een coachlicentie te verkrijgen: als ervaringsdeskundige. Een attest ervaringsdeskundige blijft 3 jaar geldig tot het behalen van een trainersdiploma korfbal.

Over welke competenties moet men beschikken om in aanmerking te komen voor een coachlicentie als ervaringsdeskundige?

Als speler:

• De laatste vijf jaar drie jaar actief geweest in eerste team top of promoleague.
  • Of de laatste 10 jaar 10 caps U23 of senioren.

Als coach:

• De laatste 5 jaar, drie jaar actief geweest te zijn in top, promoleague of hoofdklasse mits een schriftelijk bewijsstuk.
  • Of laatste 5 jaar, drie jaar actief in een titelreeks U12-U14-U16-U19 jeugd zaal mits een schriftelijk bewijsstuk.
  • Of laatste 5 jaar, 3 jaar competenties opgedaan als T2 bij hoofdtrainer TR A VTS-lijst van de geldige coaches of trainer 4 Nederland met bewijzen.
  • Of laatste 10 jaar, gedurende 5 jaar gewerkt in de jeugdopleiding van de vereniging als trainer of als jeugdsportcoördinator met het nodige, gemotiveerde bewijsstuk (JSK).
  • Of geassimileerde Bachelors en Masters LO.
  • Of starten en slagen in de initiatorcursus in het jaar van de aanvraag van het attest.
  • Of de laatste 5 jaar, drie jaar jeugdcoördinator geweest zijn bij een vereniging met meer dan 75 jeugdleden (JSK).

Hoelang zijn de licenties geldig?

De coachlicentie is drie jaar geldig.

Hoe lang blijft een ervaringsdeskundige licentie geldig?

Een coachlicentie ervaringsdeskundige blijft drie jaar geldig. Vanaf 2019 kunnen deze alleen nog verlengd worden en kunnen er geen nieuwe aangevraagd worden. Om een ervaringsdeskundige coachlicentie te verlengen moet de ervaringsdeskundige gedurende de drie jaar dat zijn/haar licentie geldig is, zes (2 x3) sport gerelateerde bijscholingen hebben gevolgd. De certificaten van deze bijscholingen/workshop moeten met de nieuwe aanvraag verzonden worden.

Wanneer is een coachlicentie geldig?

U bent in het bezit van een geldige coachlicentie wanneer je aanvraag goedgekeurd is en de bijdrage betaald is. KBKB zal u automatisch verwittigen.

Wie moet de coachlicentie aanvragen?

De coachlicentie moet persoonlijk aangevraagd worden. Voor een coachlicentie ervaringsdeskundige moet de aanvraag voorzien zijn van de nodige documenten om de competenties te bewijzen.

Om een licentie aan te vragen klik hier.

Welke coachen hebben een geldige coachlicentie

Lijst van de coachen met licentie, klik hier.

Wat kost een coachlicentie?

€ 50 te storten op BE 71 0680 6134 7069 (met vermelding COACHLICENTIE + de naam van de aanvrager coachlicentie)

Moeten de licentie aan de scheidsrechter of wedstrijdtafel getoond worden?

Neen, de licenties moeten niet getoond worden aan de scheidsrechter of wedstrijdtafel. Ze worden automatisch nagekeken op de wedstrijdformulieren.

Komen er wijzigingen?

Momenteel is er slechts één coachlicentie, vanaf 2019 zijn er afspraken met Sport Vlaanderen dat in onze hoogste reeks (TOP A) de voorwaarde van het verkrijgen voor coachlicentie zullen verhogen.

Voorgestelde voorwaarde voor A-licentie

• Alle TRA/B VTS of TR 4 Nederland krijgen een A-licentie
  • Ervaringsdeskundige A-licentie
  • Moeten minstens initiator VTS of TR 3 Nederland  zijn om in aanmerking te komen