Interview uit De korf met Jan Nelen: “Misschien had ik de interesse van het CTK wel vroeger verwacht”
Gedreven Jan Nelen (64) besloot na zijn lange spelerscarrière het roer om te gooien, hij trok naar onze Noorderburen om het trainersvak grondig te leren en haalde daar o.a. het diploma van oefenmeester. Na 20 jaar Nederlandse ploegen te hebben getraind, was het tijd om zich te focussen op zijn groeiend bedrijf NDN en nam hij ook de korfbaldraad in België terug op. De sponsordeal tussen NDN en KBKB blijkt een goedlopend huwelijk te zijn, het tienjarig bestaan van Neutraal Douaneagentschap Nelen werd groots gevierd tijdens de zaalfinale.
Korf: Jij was een verdienstelijk speler bij Spartacus?
Nelen: “Inderdaad, ik ben nog maar bij één club geweest en dat blijft zo. Tot mijn 40ste heb ik in de eerste ploeg gespeeld waarvan vele jaren als aanvoerder. Ik ben er ook twee keer voorzitter geweest en ben nog altijd mee verantwoordelijk voor het sportieve maar dat doe ik niet alleen, er is een comité voor. Voor het moment is mijn inbreng redelijk laag. Ze weten dat als ze me nodig hebben, ze op mij kunnen rekenen”.
Korf: Spartacus heeft nooit echt de top gehaald?
Nelen: “Ja dat is zo. Eén keer, we speelden in eerste klasse toen, hebben we de Beker van België gewonnen op AKC tegen AKC, dat staat natuurlijk nog altijd bovenaan in de annalen. Waarom zijn we nooit echt doorgestoten, omdat zoals bij vele clubs, op het moment dat er een talent is, zij/hij vertrekt naar een hogere spelende club. Pas als zij blijven en je daardoor andere spelers kan aantrekken, kan je doorgroeien”.
Korf: Dan besloot je training te gaan geven?
Nelen: “Na mijn spelerscarrière wou ik al training gaan geven maar op dat moment was er in België heel weinig te vinden aan opleidingen. Toen werden er nog dikwijls tornooien in Nederland gespeeld en ik had daar goede contacten. Via de voorzitter van vereniging Sportlust, intussen omgedoopt tot DSC, was ik al snel met de juiste mensen in contact en een week later zat ik op cursus in Zevenbergen. Daar heb ik mijn basiscursus gevolgd, meteen gevolgd door een cursus bij Deetos met Bram van Geffen”.
Korf: Na dat trainersbad kwamen ongetwijfeld de aanbiedingen?
Nelen: “Ja, ik kwam heel snel in contact met een club in Dordrecht die ondertussen samen gegaan is met een andere vereniging. Ik ben daar begonnen en hetzelfde jaar heb ik de oefenmeestercursus gevolgd in Zeist, met Ben Crum als docent. Ik mocht stage lopen bij Deetos, waar Jan-Sjouke van den Bosch toen trainer was, al werd ik niet direct toegelaten”.
Korf: Waarom?
Nelen: “Toen ik mijn stage begon, moest Deetos de Europacup spelen tegen Borgerhout en er was toch een zekere achterdocht dat ik misschien kwam spioneren. (lacht) Mijn stage is een drietal weken opgeschoven, i.p.v. 6 maanden heb ik wel anderhalf jaar meegedraaid”. En met succes want met Deetos 2 werden we kampioen van Nederland”.
Korf: Je had een sterke basis gelegd om training te geven in Nederland?
Nelen: “Ja, ik heb 20 jaar training gegeven in Nederland, ik heb er gecoached, clinics gegeven, noem maar op, soms zat ik vier dagen per week in Nederland”. Korf Dat was ongetwijfeld een mooie tijd Nelen “Al wat berijdbaar was met de auto heb ik gedaan. Ik heb een mooie lange periode beleefd bij HKV/ons Eibernest, met o.a. als speler Richard Van Vloten. Ook bij Oranje/Wit in Dordrecht was het een fijne tijd, ik heb met Ben Crum samengewerkt bij DVO, het laatste jaar met Gert Jan Kraaieveld en Hans Leeuwenhoek bij DeetosSnel.Natuurlijk was er hier en daar wel een jaar dat ik dacht, dat was een verkeerde keuze. Ik kan wel zeggen, bij alle clubs waar ik ben geweest, word ik nog altijd met open armen ontvangen”.
Korf: Hoe verkoop je dat thuis?
Nelen: “Dan moet je iemand naast je hebben die zich daarin wegcijfert. Mijn vrouw en ik zijn bijna 43 jaar gehuwd, ze is niet alleen een steun maar ook een stimulans als ik twijfel”.
Korf: Na die periode in Nederland ben je terug naar België gekomen?
Nelen: “Dat was een volgende fase, na die 20 jaar wou ik eigenlijk een sabbatjaar. In Nederland heb ik nooit moeten solliciteren naar een trainersjob, het was geweten, de berichtgeving is daar veel intenser. Ik heb nog Kwik getraind, dat was leuk maar ik miste Nederland”;
Korf: Je kan het niveau dan ook niet vergelijken?
Nelen: “Misschien niet maar het is vooral de manier van werken, de mentaliteit. De vraag is altijd, waarom komt iemand trainen, dat wordt in Nederland toch wel anders ingevuld dan hier waar het naar mijn gevoel meer een sociaal gebeuren is. De laatste jaren zijn we wel aan een kentering toe, natuurlijk gaat het er bij onze Noorderburen professioneler aan toe maar we moeten onze sterke punten niet weggooien! We moeten ze aanvullen, zo word je compleet”.
Korf: Je bent in België beginnen fluiten?
Nelen: “Ik had ondertussen een zaak opgestart en dan moet je weten waar je prioriteiten liggen. Het was mooi geweest, ik heb veel mooie dingen mogen en kunnen doen maar het was tijd om een andere weg in te slaan. Ik floot al eens voor Spartacus, volgde een scheidsrechtercursus en voor je het weet, sta je eerste ploegen te fluiten. Dat was natuurlijk een mooie erkenning voor mij en mijn assistent maar op het einde van het jaar stop ik als scheidsrechter”.
Korf: Waarom?
Nelen: “Ik ben redelijk fanatiek en perfectionistisch. Ik heb ontzettend veel respect voor scheidsrechters die lagere klasses fluiten maar dat zit niet in mij, net zomin dat ik lager wou gaan spelen, dat zou me niet afgaan”.
Korf Het was tijd om weer een andere weg in te slaan?
Nelen: “En die is er ondertussen ook weer gekomen hé. Tijdens de Challenge ben ik aangesproken door het CTK, hun interesse had ik wel vroeger verwacht. Dat is er nu, ik heb de U19 onder mijn hoede, een leuke groep waar we goed mee werken. We gaan ze klaarstomen. Ze krijgen van mij een heel andere bagage dan dat ze gewend zijn, ik wil ze een andere insteek meegeven. Ik kan ook enorm genieten hoe spelers zich ontwikkelen en dat hoeft niet altijd direct resultaatgericht te zijn. Als spelers beter worden, komen de resultaten vanzelf. Spelers moeten een plan maken en de trainer is er om dat bij te sturen, een aantal clubs zijn daar mee bezig. Ik hoop dat anderen ook gaan inzien dat er anders moet getraind worden, met meer inbreng van de spelers dat brengt het spel naar een hoger vlak. Sommige trainers willen teveel, op korte termijn. Wij zullen goede korfballers afleveren die straks zullen presteren in de eerste ploeg, dat is het verschil” ”.
Korf: Wat verwacht je van hen?
Nelen: “Ik richt mijn pijlen eerder naar volgend seizoen. Ik heb nu halverwege Kevin de Waele vervangen, dat is niet gemakkelijk voor de spelers, dat moet groeien. Op het open EK (nvdr waar de U19 zilver behaalden) kon ik er omwille van privé redenen niet bij zijn.”
Korf: Zou je ooit overwegen om bondscoach te worden?
Nelen: “Ik ben kortstondig bondscoach geweest, toen men in projecten ging werken. Maar dat is al vele jaren geleden. Indien men mij die vraag opnieuw zou stellen, zou ik dit wel overwegen en er goed over nadenken.
Korf: Trainen is duidelijk je passie?
Nelen: “Ja, maar fluiten was dat ook hoor, ik ben in het scheidsrechtercomité gestapt, ook daar wil ik mee naar oplossingen zoeken”.
Korf: daar is ook een en ander veranderd?
Nelen: “Vroeger werd er op twee vlakken gewerkt: het scheidsrechtercomité en het comité opleidingen scheidsrechter. Vanuit de RVB is er toen gevraagd aan Tina van Grimberge en mezelf om deze 2 comités om te vormen naar één geheel. We hebben er een jaar aan gewerkt, er een nieuw elan aan gegeven met Alex Elewaut als verbindingsman naar het bestuur ”.
Korf: Wat is er zoal veranderd?
Nelen: “We proberen een andere dynamiek binnen de groep te creëren. De oplossingen, voorstellen worden nu meer vanuit de werkgroep naar voren gebracht. Door met elkaar samen te zitten worden de problemen intern sneller behandeld. Alle onderwerpen worden nu gezamenlijk behandeld en dit leidt tot een betere besluitvorming.”
Korf: Dat ziet er veelbelovend uit?
Nelen: “Er is nog veel werk en we hopen op meer interesse. We gaan scheidsrechters een soort meerjarenplan meegeven, er staat nog veel geparkeerd dat nog uitgewerkt moet worden”.
Korf Er blijft een groot scheidsrechtertekort?
Nelen: “Daarom komen we nu ook met een andere strategie. Ze kunnen nu al hun examen afleggen door zelfstudie, nu nog op papier volgend jaar per computer. De instapdrempel is verlaagd, in twee workshops gaan we aan begeleiding doen. Scheidsrechter word je door vallen en opstaan, het probleem is soms met jongeren dat als ze twee keer vallen ze niet meer rechtstaan en weg zijn”.
Korf: Uw firma NDN is inmiddels succesvol?
Nelen: “Op mijn oude dag heb ik samen met mijn oudste dochter Ingeborg beslist om ons eigen douaneagentschap NDN op te richten. We zijn 10 jaar geleden met drie mensen begonnen en zijn nu met twaalf en hebben nog groeimarge. We zijn gestart in volle crisis, zijn erdoor gekomen en dat is leuk”.
Korf: Korfbal blijft heel belangrijk voor jou?
Nelen: “De familie Nelen is een korfbalfamilie, bij ons wordt er korfbal geademd. Ik heb eigenlijk vroeger op een hoog niveau basketbal gespeeld, voor je het weet volg je je lief en speel je korfbal. Ik heb heel lang de twee sporten gecombineerd, speelde wel drie topmatchen per weekend maar dan was ik jong hé (lacht). Dan komen er kinderen en dringen keuzes zich op en het is korfbal geworden”.
Korf: Hoe is de samenwerking met de KBKB er gekomen?
Nelen: “Alle lof hiervoor aan mijn dochter en schoonzoon die tijdens de wekelijkse managementmeeting met het idee op de proppen kwamen. Dat moet je dan aan mij vragen hé, ik was meteen mee. Er was contact met de KBKB en de zaak was heel snel beklonken. Ik heb tegen bondsvoorzitster Danielle Ruts gezegd, het is een geslaagd huwelijk. Sinds kort kennen we ons 10- jarig bestaan en dat hebben we uitgebreid gevierd tijdens de zaalfinale, het werd een feest met alles erop en eraan. De bedoeling van NDN is en dat is ook gezegd op de kick-off en de business lounge, om te laten zien dat topsport en het bedrijfsleven elkaar kunnen ondersteunen. We hebben nu de voorzet gegeven voor de eerste drie jaar en we hopen dat er na ons weer een ander bedrijf komt. Het is geen 3/6/9 contract zoals bij een woning hé. Meer naambekendheid was ons grootste doel en daar zijn we toch wel in geslaagd. Iedere bedrijfsleider moet voor zich uitmaken wat voor hem belangrijk is maar: topsport en het bedrijfsleven gaat samen en het kan vruchtbaar zijn!”.
Korf: Waar liggen jouw ambities nog?
Nelen: “Het bedrijf en privé, dat loopt prima, ik heb ondertussen 9 kleinkinderen! Zolang het gaat, blijf ik verder doen. Ik (en zeker ook mijn vrouw) zie mezelf niet heel de dag in de zetel zitten, dat kan ik niet. Ik ben bondstrainer van de U19 maar ben ook aangesteld binnen het CTK om mee de visie te bespreken. Daar kijk ik enorm naar uit: als we straks met de nieuwe bondscoach, de U21 en U19 en met een aantal mensen gaan samenzitten en praten. Waar willen we naartoe met het Belgische korfbal? Op dat moment gaan we sterker worden en daar wil ik beslist ten volle mijn schouders mee onder zetten”.