Inschrijven Beachkorfbal   Beachkorfbal Partners   Beachkorfbal Info

Ontstaan als zomerse variant van het gewone korfbal, begint beachkorfbal meer en meer zijn eigen identiteit af te dwingen. Maar wat wil je ook anders? Flitsend korfbal, vereenvoudigde spelregels, veel doelpunten en mooie acties, breng daar wat zand, zon en soms ook de zee bij, en je hebt een mooie combinatie.

Beachkorfbal wordt gespeeld op een veld van 20x10 meter, waarbij de palen op 4 meter van de achterlijn geplaatst worden. Er wordt 4 tegen 4 gespeeld. Beide teams treden dan ook aan met 2 heren en 2 dames op het speelveld, maar mogen onbeperkt wisselen. Ondanks dat de wedstrijden maar 2x6 minuten duren, is het onbeperkt wisselen een must vanwege het héél intensieve karakter van de sport.

Beachkorfbal kan ook gespeeld worden door iedereen: van jong tot oud, van geoefende korfballer tot beginneling, van breedtesport tot topsport. Er is voor ieders wat wils. Het unieke karakter van de sport zorgt er ook voor dat een topkorfballer niet meteen een topbeachkorfballer zal zijn. Vooral explosieve spelers hebben een voordeel.

In België werd beachkorfbal geïntroduceerd door enkele clubs (Lubko, Appels,…) die tijdens de zomermaanden een tornooi organiseerden om de korfballoze periode te overbruggen. In 2010 werd er vanuit deze werking ook een werkgroep opgestart die voor de KBKB het beachkorfbal verder zou uitwerken.

Het eerste tornooi een jaartje later op het Zilvermeer in Mol was meteen een schot in de roos. Het beachkorfbal bleef groeien, met als hoogtepunt het beachseizoen van 2015 met 120 deelnemende ploegen en ongeveer 1200 spelers.

Ook op internationaal vlak is beachkorfbal de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. België speelt hierin een vooraanstaande rol. Samen met onder andere de Nederlandse en Hongaarse federatie is er de laatste jaren veel ingezet op de internationale ontwikkeling van de sport. Uiteindelijk heeft de Internationale Korfbal Federatie het eerste internationale landentornooi ingericht in 2017 met het (Open) Europees Kampioenschap, gespeeld in Scheveningen - Den Haag (NL). 

In 2018 heeft België de eer gehad om de aller eerste World Cup Beachkorfbal te organiseren in Blankenberge. Onze nationale trots, de Belgian Scorpions, wisten dan ook nog eens het goud in eigen land te houden, en gaan de geschiedenisboeken in als de allereerste winnaars op een World Cup Beachkorfbal. Door deze overwinning mogen ze zich ook een gans jaar Europees Kampioen Beachkorfbal noemen. In de zomer van 2022 verhuisde de internationale beachkaravaan richting Nador, Marokko. Daar behaalden onze Scorpions een bronzen medaille. Vorige zomer waren de Scorpions, zowel senioren als U19, dan weer zéér succesvol met 2 gouden medailles. Het eerste officiële IKF WK Beach in Pattaya (april 2024) leverde een 5de plek op. Vanaf 2024 wordt er vanuit IKF met een officiële ranking gewerkt dat zal dienen ter kwalificatie voor de World Games in 2025, waar slechts 8 landen zich kunnen kwalificeren.

Ondertussen blijft het comité werken om een duurzame werking uit te bouwen! Naast Sikopi openden in 2022 ook 2 andere clubs beachvelden aan hun clubhuis. Met Vobako, Limes en eerder Sikopi/Chase kan er nu op 3 verschillende locaties in korfballend Vlaanderen aan beachkorfbal gedaan worden. Dit zal de toekomstige beachwerking enkel maar versterken!