29/10/2023
YVES DAELMANS

WK korfbal kleine finale (brons): Tsjechië - België 11-26


De Diamonds hadden een dag om de nipte nederlaag tegen Chinese Taipei te verwerken en hadden hun zinnen gezet op een duidelijke overwinning tegen Tsjechië. Vanaf het begin namen de Belgen de wedstrijd in handen en liepen 1-7 uit in het eerste kwart. Het tweede deel ging gelijk op en zo werden de kleedkamers opgezocht bij een 6-12 stand.

Vooral na de rust domineerden de Diamonds en zo lieten ze geen twijfel bestaan over wie met het brons huiswaarts zou keren.

Bondsvoorzitter Patrick Risch keek vanuit de tribunes toe en blikt terug op het voorbije wereldkampioenschap:

“Is dit het WK geworden zoals we het vooraf gedroomd en gehoopt hadden? Ik moet daarop een genuanceerd antwoord geven. Enerzijds moeten we daar geen doekjes om winden. Als België naar een groot korfbaltornooi komt, is dat steeds met ambitie. De ambitie om te tonen dat we in het mondiale korfbal thuishoren op onze tweede plaats. En dus de ambitie om de finale te spelen. Als we dan nu een sterk spelend Chinese Taipei tegenkomen op weg naar deze finale is dat erg teleurstellend, in de eerste plaats voor onze spelers en de staff, en ook voor het bestuur”

De omstandigheden voorafgaand en tijdens het tornooi hebben hun rol gespeeld, maar daar wil de voorzitter niet teveel de nadruk op leggen:  “De omstandigheden zijn wat ze zijn. De tijd dat we met ruime voorsprong de tweede plaats bezetten is reeds lang voorbij. Het team van Chinese Taipei combineert een gedreven spel met een duizelingwekkend afwerkingspercentage. Hier hadden we in de halve finale geen antwoord op. Net niet.”

“Het is makkelijk te verwijzen naar de verschillende blessures in de aanloop. Natuurlijk hebben die een impact gehad. Wat ik vooral onthoud van dit tornooi is dat in onze jonge ploeg de spelers en speelsters boven zichzelf zijn uitgegroeid. Het ganse team heeft erg veel geïnvesteerd op de weg naar Taipei, heeft veel persoonlijke opofferingen gemaakt. Daar heb ik erg veel respect voor, en ben ik hen dankbaar voor”

Moeten we hier lessen uit trekken? “Ja, natuurlijk. Net zoals we hier ook lessen hadden moeten uit trekken wanneer we wel de finale gehaald hadden, en zelfs wanneer we de finale gewonnen zouden hebben. We geven de staff en het team nu in de eerste plaats de tijd om deze analyse te maken. Over de wedstrijd om brons ga ik kort zijn, voor een finalekandidaat is dat steeds de wedstrijd te veel in een kampioenschap. Respect voor de manier waarop de Diamonds dit aangepakt hebben” besluit Patrick Risch.

Cijfers:

Aanval: Jordan de Vogelaere (2) - Jarre De Ley (1) - Lise Van Gorp (4) - Amber Engels (1)

Verdediging: Cedric Schoumacker (1) - Christoph Hellemans (4) - Joke Van Maldeghem (2) - Lauren Denis (4)

Wisselspelers: Lisa Pauwels (2) - Lise Van Maldeghem (2) - Tibo Dujardin - Lars Courtens (3)