Inschrijven Beachkorfbal   Beachkorfbal Partners   Beachkorfbal Info

Beachkorfbal in Corona-tijden

Geen beachkorfbal tijdens de zomer van 2020

Nadat eerder deze week de Internationale Korfbal Federatie reeds de World Cup Beachkorfbal diende te annuleren vanwege het Corona virus, heeft nu ook het comité Beachkorfbal van de Kon. Belgische Korfbalbond de Belgische Beachkorfbalzomer moeten schrappen.

Veel korfballer lieten ons weten dat ze er nog op hoopten, en dat was voor de organisatie van het beachkorfbal dan ook de motivatie om alle kansen open te houden om toch nog enkele beachkorfbal tornooien te organiseren deze zomer. Nadat eerder ook al de zaalfinales, de Beker van België en de eindronde van de veldcompetitie geannuleerd werden, was het beachkorfbal lang het vooruitzicht om opnieuw met onze geliefde sport te starten.

Bij een organisatie als de beachkorfbal zomer komt heel wat werk aan te pas. Reeds in september werden de eerste voorbereidingen gestart, en bij de uitbraak van het virus was de promotie klaar om uit de startblokken te schieten. Enkele manches vielen daarna snel af, sponsors haakten af en het werd week na week moeilijker om alles overeind te houden. Steeds wachtende op antwoorden van federale en lokale overheden, overleg met partners, videomeetings met het comité,… De voorbije weken waren belastend voor de organisatie, naast natuurlijk hun normale werk en gezin.

Nadat eerder werd aangekondigd dat de overheid na de nationale veiligheidsraad op vrijdag 24 april een beslissing zou nemen over de kleine evenementen (nadat het al eerder de massa-evenementen verbood tot 31 augustus), werd dat ook als deadline vastgesteld om de uiteindelijk beslissing te nemen of het beachkorfbal kon doorgaan of niet. Tot onze grote spijt moeten we na de persconferentie vaststellen dat deze beslissing opnieuw is uitgesteld tot einde mei. Ook is er niet meteen een vooruitzicht dat teamsporten waarbij spelers op een klein speelveld kort op elkaar acties maken (wat de identiteit van het beachkorfbal is) opnieuw toegelaten zal worden.
Na snel overleg waren alle betrokkenen snel akkoord dat deze periode veel te kort was om nog een degelijk evenement te organiseren. Men moet ook realistisch zijn dat dit voor een enorme extra belasting zou zorgen bij de organisatoren bovenop het normale gezins- en professioneel leven, dat tegen dan ook nog niet genormaliseerd zal zijn. 

Onze middelen laten het ook niet toe om vooraf al veel te doen, zonder de zekerheid dat alles kan plaatsvinden.

Er is nog een kleine kans dat een van onze partners, Hoevenen Korfbal Club, alsnog een beachkorfbal tornooi zal organiseren op het moment dat dit mogelijk is. Indien dat zo is, zullen we hen vanuit de Kon. Belgische Korfbalbond de nodige steun toezeggen en zullen we dat ook via onze gekende kanalen bekend maken.

 

Duik mee in het avontuur

Heb je zin om samen met je vrienden een toffe dag te beleven en ondertussen een nieuwe sport te ontdekken, wil je samen met je team een nieuwe uitdaging of wil je opnieuw meedoen aan deze leuke sport variant? Beachkorfbal is de ideale manier om een korfballoze zomer te overbruggen, of om je conditie te onderhouden, aan te scherpen. Beachkorfbal is inspanning koppelen aan fun met de vrienden, al dan niet van je eigen vereniging. Beachkorfbal is zowel topsport als breedtesport. Beachkorfbal is de uitlaatklep na stresserende examens. Beachkorfbal is hot.

 

Nieuw! Belgisch Kampioenschap voor u14 en U16

Sinds 2012 wordt er al een Belgisch Kampioenschap gespeeld voor senioren. Bekijk onze erelijst maar eens, er zitten al een aantal mooie teams tussen. En het hoeven zeker niet telkens de topteams te zijn. Enkele outsiders zorgden reeds voor een verrassing, al dan niet met een gelegenheidsteam.
Inderdaad, binnen het beachkorfbal hoef je niet perse aan te treden met je clubteam, je mag zeker ook een gelegenheidsteam bij elkaar zoeken met bv vrienden, kampconnecties, de korfballers op je werk,…

Nadat we in 2018 een nieuwe formule voor dit Belgisch Kampioenschap succesvol introduceerden met de finaledag, willen we dit nu uitbreiden naar de jeugdteams.
De u19 teams kunnen nog steeds deelnemen bij de senioren (en uit ervaring weten we dat ze daar echt wel kunnen verrassen), en dus zijn het de u14 en u16 teams die dit jaar de primeur krijgen. Net zoals bij de senioren kunnen zij zich op de manches waaraan zij kunnen deelnemen, plaatsen voor deelname aan de grote finaledag. De beste teams uit de voorrondes zullen die dag dan onderling uitmaken wie de eerste Belgisch Kampioen Beachkorfbal zal worden binnen de u14 en U16 reeks.

Dit zorgt ervoor dat we op de finaledag niet enkel beachkorfbal van de bovenste plank zullen zien bij de senioren, maar ook de jeugdteams krijgen hun plaatsje en kunnen het beste van zichzelf tonen.

 

Belgian Scorpions

Goud op een continentaal kampioenschap in een ploegsport, zowel bij de senioren als de under 19. De Belgian Scorpions slaagden deze zomer in een huzarenstukje. Het was namelijk 17 jaar geleden dat België nog eens goud kon winnen in een kampioenschap als ploegsport. Een maandje voor het succesvolle WK van de Red Lions, deden onze nationale teams hen dat dus al even voor.


De winnaar van de “IKF Beach Korfball World Cup 2018” mocht zich namelijk ook meteen de nieuwe Europees Kampioen Beachkorfbal noemen. De druk op het team lag hoog, nu het kampioenschap in eigen land plaatsvond, maar in de spannende finalewedstrijden slaagden ze er in om het hoofd koel te houden.


Uiteraard zullen de Belgian Scorpions ook komende zomer aanwezig zijn op de “IKF Beach Korfball World Cup 2019”, die zal doorgaan in Bonson (Frankrijk), om hun titel te verdedigen. Vanwege de zeer brede top in het beachkorfbal, zeker geen evidente klus.