12/05/2023
Stefaan Segers

Niks heerlijker dan sporten in de zon, toch?


Toch kan je je best wapenen tegen de schadelijke effecten. Maar doen onze korfballers dat eigenlijk ook?

Wie buiten sport, stelt zich bloot aan schadelijke ultraviolette straling (uv), vaak zonder het te beseffen en dus zonder de nodige bescherming. Nochtans is het risico reëel. Elk jaar telt ons land ongeveer 39.000 nieuwe huidkankerpatiënten. Daarbij zijn ruim 3000 gevallen van maligne melanoom, de meest gevaarlijke variant.

Daarom dat de KBKB ook mee instapt in deze campagne om onze korfballers en supporters mee te waarschuwen voor de nodige gevaren en er samen voor te zorgen dat we hier allemaal voldoende aandacht aan schenken. Meer info? Voor de start van deze campagne verscheen er onlangs volgend artikel op Sporza met enkele interessante weetjes & info.

Hier alvast 5 tips om uv-proof te sporten: 

  1. Zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur, als je sport dat toelaat.
  2. Kleed je slim: “Hoe meer je jezelf bedekt, hoe minder huidoppervlak kan verbranden. Te warm? Er bestaat ook verkoelende, uv-werende kleding.”
  3. Draag een pet
  4. Zet een zonnebril op: “Ook je ogen lopen gevaar. Zeker mensen met lichte ogen hebben minder melaninepigment, dat beschermt tegen uv-straling.”
  5. #smeerem: “Factor 50, om de twee uur. Smeer meer als je een licht huidtype hebt.”

 
De campagne #smeerem, een initiatief van Sport Vlaanderen, Gezond Sporten en UZ Brussel/VUB met medewerking van de Stichting tegen Kanker, roept jonge sporters daarom op zich beter te beschermen.