16/10/2023
YVES DAELMANS

We keken over de schouders mee met Kevin Ongena bij de eerste training van de Diamonds


Na een lange reis is voor de Diamonds het Taiwanese avontuur gestart. De eerste indrukken, met heel typisch en onbekend Chinees eten bij lunch en diner, elektronische toiletten, enz zijn reeds verwerkt. Vandaag stond de eerste training op het programma en daarvoor ging de selectie op bezoek bij de National Taipei University of Education.

Nadat hij een paar spelers behandeld had, was er tijd voor een gesprek met kiné Kevin Ongena. Inmiddels al een vertrouwd gezicht bij de Diamonds want dit WK zal zijn 6de groot tornooi zijn als physio van het team. Aan hem de vraag wat het meest is opgevallen bij de voorbereiding op dit WK: “Ik kan inderdaad al wat campagnes met elkaar vergelijken en er is een duidelijke evolutie merkbaar. Op medisch vlak zijn we er de voorbije jaren sterk op vooruitgegaan en specifiek op gebied van sportperformance en gezondheid. Zo werd de staf uitgebreid met Ruben Tirez als physical coach en die zorgt voor de wetenschappelijke insteek en monitoring van de speelsters en spelers. De spelersgroep is ook in het algemeen veel fitter door het opvolgen van het uitgetekende programma, blessures worden korter opgevolgd en we hebben een directe lijn met de medisch verantwoordelijken bij de clubs.”


Een fitter team, maar wel een aantal afzeggingen omwille van blessures? “Dat waren jammer genoeg acute letsels” geeft Kevin aan. “Het was wel een uitdaging door het zware programma van het nationaal team en de competitie om iedereen fit hier in Taipei te krijgen. Maar met de nodige aanpassingen en de discipline die de spelersgroep aan de dag legt, zijn we daar in geslaagd. De atleten zelf zijn verantwoordelijk voor wat ze dagelijks doen en laten en ik ben uitermate tevreden over hoe ze alles opvolgen.”

Dat we tijdig in Taipei zijn aangekomen, is een pluspunt voor Kevin: “Toch knap dat de federatie is kunnen ingaan op onze vraag om vroeger te vertrekken. Door deze inspanning kunnen we aan een goed tempo de jetlag verteren en gewennen aan de plaatselijke condities. Dit geeft ons de kans de nodige rustmomenten en activaties in te lassen en als team naar de start van het WK toe te groeien.”

“Met de staf hebben we inmiddels ook een geoliede werking. Ieder is top in zijn vakgebied en we versterken elkaar. Er is altijd nog ruimte voor verbetering, maar zoals al aangegeven zijn er al behoorlijk wat stappen gezet. De spelersgroep en wij zijn klaar voor dit WK”, besluit Kevin.