08/04/2023
YVES DAELMANS

Kwartfinale Wereldkampioenschap U19: België - Tsjechië 18-17


Aanval: Ernst Davidts (3) - Mathieu Thysman (1) - Janne Loos (1) - Tia Verbeeck (3)

Verdediging: Joram Van Ossel - Tiemen Bruyns (2) - Nel Seys (2) - Mado Verhoeven (5)

Wisselspelers: Guus Buts (1)

 

De Belgische U19 kwamen 0-4 achter tegen een erg stug verdedigend Tsjechië. Tia Verbeeck via strafworp opende de score voor de Belgen, maar Tsjechië direct naar 1-5.

Langs Tsjechische kant bleven de defensieve fouten zich opstapelen en na een paar vrije ballen hadden de scheidsrechters er genoeg van en dat leverde enkele strafworpen voor de Belgen op (3-5). Opnieuw Tia Verbeeck en Janne Loos brachten de stand op gelijke hoogte: 5-5 en het bleef gelijk op gaan tot het einde van het eerste kwart: 7-7.

In het tweede kwart namen we de leiding in de wedstrijd met 2 doelpunten verschil, maar Tsjechië met de overname en zo moesten de Belgen met een 10-12 achterstand de rust in.

Mado Verhoeven zorgde met 2 doelpunten dat het scorebord een 12-12 stand aangaf en zo verliep de wedstrijd gelijkopgaande tot 14-14. Een strafworp van Ernst Davidts leverde België een kleine bonus op vooraleer het laatste kwart aan te vatten: 15-14.

Guus Buts kende een korte invalbeurt, maar bleek van goudwaarde want met een doorbraak bracht hij een 2 puntenkloof tot stand. Ernst Davidts lukte de 18-15 tot grote tevredenheid van de Belgische supporters maar dat bleek nog niet geruststellend want met twee strafworp doelpunten Tsjechië alsnog erg kortbij.

België zo na een heel spannende kwartfinale naar de halve finale tegen Engeland dat Duitsland wist te verslaan met een Golden Goal (11-10).