09/04/2023
YVES DAELMANS

Finale IKF Wereldkampioenschap U19 België-Nederland 5-21


 

Aanval: Mathieu Thysman (1) - Ernst Davidts (1) - Tia Verbeeck - Janne Loos (1)

Verdediging: Tiemen Bruyns - Joram Van Ossel - Nel Seys (1) - Mado Verhoeven

Wisselspelers: Alexander Cools (1) - Lore Wouters - Guus Buts - Hanne Scheltens - Wiebe Piessens - Kadisha Nevejans

 

In een vol sportcentrum Hekers werd de U19 WK-finale betwist tussen België en Nederland.

De Belgen waren in de aanvangsfase niet onder de indruk van de gestalterijke Nederlanders en zo kwam het tot weinig doelpunten in het eerste kwart want beide teams gaven elk veel verdedigende druk. Het was zoeken naar goede kansen in die eerste 10 minuten al was het in de eerste aanval wel direct raak voor de Belgen via een vrije bal van Tia Verbeeck. Nederland dan naar een 1-2 voorsprong, maar geraakte ook niet verder en dat was dus tevens de stand na het eerste kwart.  De Nederlandse aanvallen waarbij meerdere keren herhaald kon worden, kenden dan wel succes en redelijk snel in het tweede kwart naar 1-5 en zo dwongen ze België naar een eerste time-out.

De Belgen, gesteund door het thuispubliek bleven knokken, maar moesten hard zwoegen voor de vrije kansen. In de eerste helft konden Ernst Davidts van ver 2-7 en Nels Seys nog milderen. Gerust werd er bij een 3-8 stand in het voordeel van Oranje.

In het derde kwart werd België beperkt tot voornamelijk 1 shots aanvallen en het vizier stond niet scherp genoeg om daaruit de nodige doelpunten te puren. Verdedigend hadden de Belgen het redelijk voor elkaar, maar Nederland plukte wel regelmatig een doelpunt mee en liep zo verder uit naar 5-15 bij het ingaan van het laatste kwart. Een laatste kwart met flink wat wissels aan beide kanten, maar ook geen doelpunten meer voor de Belgen en zo de wereldtitel overduidelijk naar Nederland.