22/10/2023
YVES DAELMANS

Niet enkel de Diamonds zorgen voor een Belgische inbreng op dit wereldkampioenschap ook bij de officials hebben we vertegenwoordigers.


Zo is Kris Meeus hier in Taipei aan de slag als scheidsrechter. Meeus is aan zijn derde groot IKF tornooi bezig en dus polsten we even hoe hij dit kampioenschap beleeft: 

“Het tornooi is voor mij gestart met de wedstrijd tussen Suriname en Maleisië, deze heb ik geleid samen met Alice Huang van Taiwan.” Geen evidentie om in duo te fluiten als je maar kort van te voren met het scheidsrechterskorps bij elkaar komt, maar het viel mee geeft Kris aan: “We vormen hier geen vaste duo’s maar de eerste wedstrijd verliep vlot. Soms wel moeilijk qua communicatie, maar dan moet je terugvallen op basiselementen en dat lukte prima. Gaandeweg zullen er tijdens het tornooi wel duo’s gevormd worden richting de eindfase. Voor de andere referees is het sowieso een ervaring om met Belgische en Nederlandse scheidsrechters te fluiten.”

“Buitenlandse scheidsrechters die niet in een topcompetitie fluiten, hebben nood aan een houvast zoals bepaalde posities innemen in het veld. Er zijn duidelijk nog automatismen die ontbreken, maar de andere scheidsrechters kijken wel op naar de Belgische en Nederlandse collega’s, dus we helpen hen door goede afspraken te maken zodat we samen snel sterk in de wedstrijd zitten.”

De wisselende duo’s en heel wat verschillende speelstijlen en kwaliteitsniveaus bij de teams, maakt dat de scheidsrechters zich ook steeds moeten aanpassen. “Binnen het tornooi zijn er een aantal vergaderingen waar de algemene aspecten worden doorgenomen en een paar uur voor de wedstrijd bespreken we in duo ons plan van aanpak en dan een uur voor aanvang nemen we alles nog eens grondig door. Nadien volgt dan uiteraard een nabespreking. De extremere fases worden direct besproken samen met de assessors. Ikzelf herbekijk ook steeds enkele fases na een wedstrijd. Het feit dat alles knap en kwalitatief in beeld gebracht wordt, vormt ook een meerwaarde voor ons. Ook het feit dat we in een knappe accommodatie spelen met 3 hallen boven elkaar zorgt ervoor dat we heel wat wedstrijden kunnen meepikken.”

“Voor mijn volgende aanduidingen is het steeds wachten tot ’s avonds wanneer deze bekendgemaakt worden. Meestal is dat één wedstrijd per dag om te leiden en dan eentje als reserve. Als Belgische scheidsrechter is het uiteraard afwachten hoe het tornooi evolueert. Welke teams er in de finales staan, zal bepalen of we al dan niet in aanmerking komen. Een finale fluiten is natuurlijk het summum, maar als dat niet kan, dan graag een wedstrijd die spannend wordt of die het nodige biedt om als scheidsrechter tot het uiterste te gaan. Voor de Diamonds hoop ik natuurlijk dat ik niet in aanmerking kom voor de finale” besluit Kris.