25/08/2023
Stefaan Segers

Ontdek hier hoe onze beide selecties het ervan af brachten.

Gisterenavond laat nog een onverwachte wijziging in het programma door het laattijdig afhaken van Marokko omwille van visumproblemen. Hierdoor moesten onze Scorpions senioren plots als eerste de wei in. Ze openden de World Cup Beach tegen Zweden, die met Anthony Daponte (ex-Sikopi & Ganda) als speler nog een Belg extra tussen de lijnen opleverde, met een 18-1 overwinning. 19 Belgische doelpunten echter want Anthony tekende ook voor het enige Zweedse doelpunt. Waar de start nog eerder stroef verliep, met een 4-1 ruststand als gevolg, dan stoomden onze Scorpions de 2de helft (met een afwerkingspercentage boven de 50%) door naar een ruime overwinning.

Wedstrijd 2 kregen de Scorpions onze Zuiderburen voorgeschoteld. Frankrijk kwam eerder al voorbereiden op de Beachmanche in Hoevenen dus de Fransen waren niet echt onbekend terrein voor onze spelers. Traditioneel maakte Frankrijk er een fysieke strijd van waardoor onze Scorpions even in het ritme moesten komen. Dit leidde tot een 3-3 ruststand, snel in de 2de helft werd één van de Franse spelers echter bestraft met een gele kaart waardoor de veer brak en er toch nog een mooie 13-5 werd neergezet.

De 3de wedstrijd (Wales) was er van inlooptijd geen sprake, onze Scorpions waren direct bij de les en knalden van hun eerste 5 aanvallen 3 ballen binnen. Dit zette de toon voor de rest van de wedstrijd (11-1 rust) waarbij er doorheen heel de wedstrijd op 2 aanvallen 1 doelpunt viel. 19-4 was dan ook een logische eindstand. Wedstrijd 4 was tegen Australië, een leuke, korfballende tegenstander die het spel toeliet (7-1 rust). De Scorpions moesten nooit echt gaspedaal induwen maar konden toch een mooie 18-3 laten noteren. Leuk detail: de 18 doelpunten waren ook allemaal éénpunters.

Met Hongarije kregen we als laatste wedstrijd toch zowat de zwaarste tegenstander van de dag voor de boeg. Ons team moest dus niet op scherp gezet worden, de eerste 2 aanvallen waren dan ook direct prijs en zorgde ervoor dat de Scorpions constant controle behielden (6-1 rust). De 2de helft lag het tempo iets lager en werd er iets tactischer gespeeld door beide partijen. Veel zoden bracht dit echter niet aan de dijk voor de Hongaren want onze Scorpions wonnen uiteindelijk met 13-5.

Mooie eerste dag dus voor onze Scorpions die morgen wel sowieso sterk voor de dag zullen moeten komen aangezien ze dan de sterkere ploegen voor hun rekening zullen krijgen. Good old Jens Oyen bevindt zich momenteel op plek 2 in de topschuttersstand met 13 doelpunten, Axel Van Genechten nestelde zich hier op plek 3 met 12 doelpunten. Paulien Ryckx met 9 doelpunten is de eerste Belgische dame in dit klassement.

Bondscoach Jelle De Laet was alvast tevreden: "De eerste 2 wedstrijden heeft het team wat moeite gehad met hun eerste helft.
Het praatje met de rust gaf helderheid en vertrouwen; onze routines en sterktes dienden we méér in uitvoering te brengen.
Fastbreaks beter uitvoeren en vooral zorgen voor herhaling.
Gevolg, het afwerkingspercentage van 15-20% gaat in de 2de helft naar 45-55%.
Wedstrijden 3 & 4 laten de Scorpions zich écht tonen. Scherpte van de eerste seconde. De hele wedstrijd met een percentage van 35-50% en 1 op 2 aanvallen maken we een goal.
We staan fysiek sterk, tegenpartij speelt trager en wij moeten dus tactisch voldoende aandachtig zijn.
Fouten in het beachkorfbal worden snel en genadeloos afgestraft met vrije worpen.
De laatste wedstrijd hebben we samen tactisch een mooi plan gemaakt, Hongarije ging dus voor de bijl.
Vlekkeloos parcours so far en dus ook een fijne teamsfeer.
Tevreden staf!"

Onze U19-ploeg ging van start tegen thuisland Polen. Ondanks de hitte lieten ze zich niet verrassen en dankzij het vele reboundwerk en goed samenspel haalde ons team de 11-2 winst binnen. De volgende 2 partijen verging het onze youngsters iets minder. Tegen Catalonië (9-6 verlies) wilde het niet echt lukken voor onze Scorpions desondanks een berg aan inzet. Het bleef heel de tijd nagelbijten maar een tweepunter in de laatste seconden deed de wedstrijd op slot. Wedstrijd 3 tegen Nederland beloofde ook niet al te gemakkelijk te worden. En dat voelden onze Scorpions, ze kregen de tweepunters van de Nederlanders niet onder controle en dit leidde tot een 14-8 verlies. De laatste wedstrijd was terug tegen Polen en onze Scorpions wilden de rug rechten na 2 verliespartijen. Qua uitslag minder vlot als de eerste wedstrijd maar toch rechtten onze Scorpions de rug en wonnen ze met 12-7.

Sterre Van Den Audenaerde als topschutster met 8 doelpunten gaf wel haar visitekaartje af.

Bondscoach Christoph Hellemans bezorgde ons volgende analyse: "Het was een totaal nieuwe ervaring voor al onze u19ers. We startten moeizaam in de eerste 3 minuten van de eerste wedstrijd tegen Polen en komen daarna los met een mooie eindoverwinning.

Dat Catalonië een zware opdracht was dat wisten we nadat ze gewonnen hadden van Nederland. We speelden een heel spannende wedstrijd maar onze foutenlast was te hoog waardoor we het zelf uit handen gaven.

De wedstrijd tegen Nederland werd met nieuwe moed gestart. Nederland startte met een ontzettend scherp percentage op de 2-punters waardoor we direct op achtervolgen aangewezen waren. Met veel strijdlust hebben we er toch nog een zware wedstrijd van kunnen maken. Onzettend veel respect voor de strijdlust van het team.

De laatste wedstrijd wilden we wat rechtzetten tegen Polen. Het is niet makkelijk na 2 teleurstellingen om terug te vechten. Dit heeft het team echter perfect gedaan. Met een duidelijke overwinning eindigen we onze moeizame eerste dag.

Met vol vertrouwen gaan we dag 2 in waarin alles zeker nog kan!"

Naast referees Renske Dardenne, Danny Vandenbergh en Tom Vlaminckx zijn we met Marc Breugelmans & Michaël Janssens (wedstrijdjury) alsook Kevin Lauwers (Voorzitter IKF Beach) weer goed vertegenwoordigd. Eerder gaven we al aan dat met Anthony Daponte (Zweden) er nog een Belg zijn opwachting maakte. Maar ook oud-bondscoach van de Scorpions Erik van den Bulck tekent present als kersvers bondscoach van Team USA. Benieuwd hoe ver Team USA onder zijn deskundige leiding geraakt!