27/10/2023
YVES DAELMANS

Wereldkampioenschap korfbal - halve finale Chinese Taipei - België 21-19


Geen WK-finale voor de Diamonds die in een felbevochten wedstrijd uiteindelijk het onderspit moesten delven tegen de thuisploeg die in een kolkende zaal fel werd aangemoedigd.

Een scherp schietend Chinese Taipei opende het best en leidde bij het einde van het eerste kwart met 7-4, een achterstand die de Belgen via enkele strafworpen konden ombuigen naar een 12-13 voorsprong bij de rust. Naast een noodgedwongen wissel van de geblesseerde Saar Seys, moesten de bondscoaches ook de bank inzetten voor een aantal tactische wissels.

Na de pauze bleef het razend spannend en werd er gevochten voor elke bal. Chinese Taipei haalde meer rendement uit minder pogingen dan de Belgen en zette deze zo op een 16-15 achterstand. Chinese Taipei liep verder uit naar 20-17 maar dat werd op een mum van tijd door de Diamonds teruggebracht tot 20-19 met nog 3 minuten op de klok. De Belgen kregen nog enkele kansen, maar de aanvallende scherpte ontbrak om ultiem nog op gelijke hoogte te komen. 

“Erg zuur dit verlies” start aanvoerder Jordan de Vogelaere.  “Onze start was niet scherp genoeg, de reden waarom kan ik nu niet direct benoemen. We zijn wel blijven geloven in ons plan en dat resulteerde in de voorsprong bij de rust. Toen had ik het gevoel dat we ze te pakken hadden. In het derde kwart lukte het echter niet om dat door te zetten. Blijven knokken was de boodschap en dat hebben we gedaan.  Zelfs met de doelpunten achter in de eindfase dacht ik nog dat we het konden keren. We hebben gevochten als leeuwen en ik ben erg fier op mijn team en de ganse staf voor het geleverde werk. Het zal echter koren op de molen van de criticasters zijn, maar ondanks de tegenslagen in aanloop naar dit tornooi hebben we een mooi verhaal neergezet en dat strandt jammer genoeg nu in de halve finales. Een harde om te verteren, maar zondag zullen we er terug staan in de kleine finale.”

Zondag zal België moeten strijden voor brons tegen Tsjechië terwijl gastland Chinese Taipei het voor het eerst mag opnemen tegen Nederland voor de wereldtitel.

 

Cijfers:

Aanval: Jordan de Vogelaere - Christoph Hellemans (2) - Lauren Denis - Lise Van Maldeghem (3)

Verdediging: Lars Courtens (2)  - Jarre De Ley (3) - Saar Seys  - Lisa Pauwels (4)

Wisselspelers: Amber Engels (3) - Joke Van Maldeghem (1) - Arne Van Damme (1)